2.1 Uitgangspunten bij plaatsing
Tijdens de mentortijd besteden we in de onderbouw aandacht aan je sociaal-emotionele ontwikkeling. Daarnaast werken we aan allerlei studievaardigheden. Ben je in een bepaald vak minder sterk of heb je problemen met het plannen, organiseren en uitvoeren van je schoolwerk? Daar hebben we het Plusuur voor. Een vast uur per week op dinsdag waarop vakdocenten extra ondersteuning geven.
2.2 Kiezen voor de bovenbouw
Keuzeproces in leerjaar 3 havo en vwo
Aan het einde van het derde leerjaar sluit je de onderbouw af. Gedurende dit hele schooljaar oriënteer je je op het profiel dat je kiest voor de bovenbouw.
Tijdens de mentorlessen onderzoek je jouw vaardigheden, capaciteiten en voorkeuren. Daarnaast zijn er drie voorlichtingsmomenten. Het eerste is een algemene kennismaking met de inhoud van de profielen: welke vakken zijn er, welke eisen worden er gesteld en wat kun je ermee? De tweede voorlichting is vakspecifiek. Hier vertellen de vakdocenten wat hun vak in de bovenbouw inhoudt.Tijdens de derde voorlichting praat je met bovenbouwleerlingen over hoe het er aan toegaat in de bovenbouw.
In november maak je een voorlopige profielkeuze en vragen we de adviezen van je vakdocenten. Jouw keuze komt ter sprake tijdens het cijferoverzichtsgesprek over de eerste periode. Na je tweede cijferoverzicht maak je een definitieve keuze. Deze leg je vast op je profielkeuzekaart. Je ouders en jij moeten deze kaart ondertekenen.
Profielen
Het profiel dat je kiest is natuurlijk van belang voor de toelating tot de vervolgopleiding. Je kunt kiezen uit de volgende vier profielen:
-Cultuur & Maatschappij (CM)
-Economie en Maatschappij (EM)
-Natuur & Gezondheid (NG)
-Natuur & Techniek (NT)
In de bovenbouw volg je deels gemeenschappelijke vakken en deels vakken behorend bij je profiel.
Daarnaast heb je nog ruimte om vakken te kiezen. De school geeft aan uit welke vakken gekozen kan worden.
Keuze proces in leerjaar 2 mavo
Het grootste deel van het bovenstaande verhaal over havo en atheneum geldt ook voor de mavo.
Alleen vervang je dan leerjaar 3 door 2 en vervang je leerjaar 4 door 3. In de aanloop naar leerjaar drie mavo kun je kiezen uit 3 profielen:
-Techniek
-Zorg & Welzijn
-Economie
2.3 Bovenbouw
Vanaf mavo 3, havo 4 en atheneum 4 kunnen cijfers die je voor toetsen haalt meetellen voor het schoolexamen. Voor de meeste vakken is dit pas vanaf het eindexamenjaar het geval. Het school-
examen vormt samen met het centraal schriftelijk eindexamen je totale eindexamen. Voor sommige vakken doe je geen centraal schriftelijk eindexamen en bepaalt het resultaat van je
schoolexamentoetsen je eindcijfer.
Voor de bovenbouw heb je te maken met een PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) en een examenreglement. Daarin staan alle regels, regelingen en data die te maken hebben met het SE en het CE. Beide documenten liggen ter inzage in de mediatheek en op het examensecretariaat en worden gepubliceerd op onze website. Dit geldt ook voor eventuele updates en wijzigingen.
GLOBAL CITIZEN in de bovenbouw van het atheneum/Park International
Leerlingen die daarvoor kiezen werken in de bovenbouw toe naar een internationaal erkend GLOBAL CITIZEN -certificaat. Je doet in het kader hiervan mee aan de internationale uitwisseling in atheneum 5 of havo 4, volgt een vak in een moderne vreemde taal, legt internationale ICT-contacten en je maakt een profielwerkstuk met een Europese dimensie. Aan de uitwisseling zijn extra kosten verbonden. Zie verder het hoofdstuk ‘Activiteiten’ achterin deze gids.
Wijziging van je profiel
Het profiel of vakkenpakket dat je hebt gekozen staat vast. In uitzonderlijke gevallen kunnen wijzigingen besproken worden met de afdelingsleider en de decaan.
Examensecretariaat
Als leerling van de bovenbouw kun je bij het examensecretariaat terecht voor administratieve zaken rondom het examen. Denk aan ziekmeldingen en herkansingen. Informatie over het examen zelf krijg je van je mentor.
Examensecretariaat:
Mw. drs. D.M. Gritsch: secretaris van het examen
Mw. A.L.M. Verspeek: secretaris van het examen
Mw. M.C.M. Oosterwaal: hoofd van het examensecretariaat
Contact via e-mail naar examensecretariaat-bpl@hetbaken.nl, telefonisch contact met het examensecretariaat verloopt via de receptie: 036-523 81 08.
Decanaat en loopbaanbegeleiding
De decaan begeleidt je samen met je mentor als je in leerjaar 2 of 3 een profiel gaat kiezen voor de bovenbouw. De begeleiding door de decaan vooral gericht op de AEL-stage in havo 4 en Almere On Stage in mavo 3 (zie verder bij ‘Activiteiten’) en op het kiezen van een geschikte vervolgopleiding.
Zo geeft de decaan informatie en organiseert voorlichtingsmomenten en stageweken. Ook kun je (eventueel samen met je ouders) terecht bij de decaan voor een gesprek over de keuzes die je moet maken.
Kiezen voor je vervolgopleiding
In de bovenbouw besteden we aandacht aan het kiezen voor een vervolgopleiding. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van
Amsterdam(UvA). Soms komen er studenten en gastdocenten naar onze school voor gastcolleges. Soms ga je met school naar de instellingen om kennis te maken met een opleiding of studie. En natuurlijk kun je zelf meedoen aan meeloopdagen of proef-studeren bij onderwijsinstellingen in het hele land. Het afgelopen jaar zijn we gestart met het Pre University College. Leerlingen uit V5 volgen modules en masterclasses op de VU ter voorbereiding op het vervolgstudie.
In de bovenbouw staat ook het vak Loopbaanbegeleiding (Lob) in je jaarverplichtingen. Je krijgt een ‘toekomstdossier’ waarin staat wat je hiervoor moet doen. Het vak wordt deels gegeven tijdens de mentoruren. Een ander deel bestaat uit het bezoeken van instellingen voor hoger en wetenschappelijk onderwijs. Denk aan een Open Dag, meelopen of proef-studeren. Van deze activiteiten maak je een verslag voor in je toekomstdossier. Deze activiteiten mogen natuurlijk niet ten koste gaan van je werkzaamheden op school. Een verzoek om aan zo’n activiteit deel te nemen, moet je dan ook twee weken van tevoren schriftelijk doen bij je mentor en vervolgens bij je afdelingsleider.
Op Park Lyceum zijn drie decanen die verantwoordelijk zijn voor bepaalde afdelingen/leerjaren:
• Martin de Jong: mavo 2 t/m 4 dinsdagochtend decaantijd
• Job Kuijpers: havo/atheneum 3 dinsdagochtend decaantijd
• Nanja de Rie: havo 4/5 en atheneum 4 t/m 6 donderdagochtend decaantijd
Telefonisch contact met het decanaat loopt via de receptie: 036-523 81 08.