9.1 Schoolkosten

De school conformeert zich aan de ‘Gedragscode Schoolkosten Voortgezet Onderwijs’, die onder meer is opgesteld door vertegenwoordigers van ouderorganisaties. De code is hier te vinden.

9.2 Tegemoetkoming studiekosten en studiebeurs

Naar school gaan kost geld. Denk maar aan studiematerialen, een schooltas en misschien een buskaart of een abonnement voor de trein. Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs is er de Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (WTOS).

Of je in aanmerking komt voor deze regeling, hangt af van het inkomen van je ouder(s)/verzorger(s), de school, je leeftijd, nationaliteit en het aantal kinderen binnen je gezin. De regeling geldt alleen voor leerlingen die op 31 juli van het lopende kalenderjaar jonger zijn dan 18 jaar. Ben je 18 jaar of ouder, dan geldt de wet Studiefinanciering 18+. Informatie kun je vinden op de website van DUO.

9.3 Boekenpakket

Schoolboeken worden door de school aan de leerlingen ter beschikking gesteld zonder dat daarvoor een vergoeding wordt gevraagd. De schoolboeken blijven echter te allen tijde eigendom van de school/leverancier die we als school inschakelen voor de levering van de desbetreffende boeken.

9.4 Overige kosten

Voor sommige lesmaterialen, zoals een atlas of woordenboek, ontvangt de school geen financiële bijdrage van de overheid. De school is om die reden niet verplicht zulke leermiddelen beschikbaar te stellen. In het overzicht hieronder ziet u om welke leermiddelen het bijvoorbeeld gaat.

Niet door de overheid bekostigde lesmaterialen Door de overheid bekostigde lesmaterialen
– schriften en multomap
– schrijfmateriaal
– atlas
– woordenboeken
– agenda
– rekenmachine sportkleding
(persoonsgebonden materiaal)
– leerboeken
– werkboeken
– projectboeken en tabellenboeken
– eigen leermateriaal van de school en bijbehorende cd’s en dvd’s
– licentiekosten van digitaal leermateriaal

Van ouders/verzorgers wordt verwacht dat zij persoonsgebonden materialen zelf aanschaffen. Denk hierbij aan woordenboeken, schrijfmateriaal, atlas en sportkleding. Ouders die niet in staat zijn deze kosten te voldoen, kunnen hier informatie vinden over mogelijkheden tot ondersteuning door Stichting Fonds Bijzondere Noden Almere. Indien u deze niet kunt betalen, bestaat de mogelijkheid om geheel of gedeeltelijk kwijtschelding aan te vragen. Dit kunt u doen door een email te sturen naar parklyceum@hetbaken.nl ter attentie van de rector, onder vermelding van aanvraag kwijtschelding schoolkosten.

Laptops
Het digitale werken speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij. Het is onze opdracht om de leerlingen goed voor te bereiden op de digitale wereld. Tegelijkertijd willen wij dat het onderwijs uitdagend is en motiveert, maar dat het ook recht doet aan de verschillen tussen de leerlingen. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken zijn wij in schooljaar 2021 – 2022 gestart met het werken met een laptop vanaf leerjaar 1. In schooljaar 2023-2024 zullen alle leerlingen in leerjaar 1, 2 en 3, naast de leerboeken, werken met een eigen laptop. Een laptop zien wij als instrument ter ondersteuning aan het lesmateriaal. Ook biedt het mogelijkheden om de nodige ICT-vaardigheden te ontwikkelen. Voor de aanschaf van de laptops werken wij samen met The Rent Company.

Om het onderwijs te kunnen volgen in leerjaar 1, 2 en 3 vanaf schooljaar 2023-2024 heeft de leerling een laptop nodig. De laptop valt daardoor onder de vrijwillige ouderbijdrage. Op het moment dat u geen laptop kunt of wilt aanschaffen neem dan contact met ons via bplict@hetbaken.nl. U kunt dan een laptop via school kosteloos in bruikleen krijgen. Daarvoor dient u een bruikleenovereenkomst te tekenen, waarin de voorwaarden zijn opgenomen die voor het gebruik van de laptop gelden. Als uw dochter of zoon onze school verlaat is er de mogelijkheid om de laptop tegen de restwaarde van de school over te nemen.

9.5 Vrijwillige ouderbijdrage

Op Park Lyceum laten we leerlingen kennismaken met de wereld om zich heen en begeleiden we leerlingen bij het zetten van hun volgende stap. Dit betekent dat ook activiteiten buiten het verplichte onderwijsprogramma organiseren, die bijdragen aan de vorming van uw kind. Hieronder vallen activiteiten zoals een kamp, een (buitenlandse) excursie, vieringen, etc. Deze activiteiten zijn niet opgenomen in de bekostiging die scholen van de Rijksoverheid ontvangen. Daarom vragen we een vrijwillige ouderbijdrage (zie hieronder).

Vrijwillige ouderbijdrage 2024-2025
De school ontvangt vanuit de overheid middelen om het verplichte onderwijsprogramma te financieren. Voor de organisatie van extra activiteiten zijn wij afhankelijk van de vrijwillige bijdrage van u als ouder(s)/verzorger(s). Voor de goede orde benadrukken we dat deze bijdrage bij wet vrijwillig is. Als u deze bijdrage niet wilt of kunt betalen dan mag uw kind nog steeds deelnemen aan de door school georganiseerde activiteiten of programma’s.

De school behoudt zich wel het recht voor om (delen van) geplande activiteiten niet door te laten gaan, als er te weinig betalende ouder(s)/verzorger(s) zijn.
Voor de solidariteitsbijdrage ontvangt u per mail een factuurvoorstel. Bij betaling kunt u zelf aangeven welk bedrag u kunt en wilt bijdragen.
De vaststelling van de ouderbijdrage wordt geaccordeerd door de oudergeleding van de Deelraad van Park Lyceum.

De hoogte van de ouderbijdrage is afhankelijk van het leerjaar. Zie hier het overzicht van de activiteiten en gevraagde kosten onder de ouderbijdrage: Overzicht ouderbijdrage Park Lyceum 2024-2025.

Meerdaagse excursies en excursies waaraan leerlingen op persoonlijke titel aan deelnemen, worden apart gefactureerd.

9.6 Ongevallenverzekering

De school heeft een collectieve ongevallenverzekering voor leerlingen, personeelsleden en vrijwilligers. Deze verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval op school tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering geen dekking biedt. Materiële schade zoals een kapotte bril of fiets valt niet onder de dekking. De verzekering is van kracht gedurende het verblijf op school en onderweg van huis naar school en omgekeerd. Ook bij activiteiten onder toezicht van de school, zoals werkweken, geldt de verzekering. Wil je een beroep doen op de verzekering? Dan kun je terecht bij de Financiële Administratie voor een speciaal schadeformulier.

9.7 Wettelijke aansprakelijkheid

Als een leerling op school schade lijdt door een verwijtbare fout van de school, kan een leerling de school aansprakelijk stellen. We hebben hiervoor een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Voor een schadeformulier kun je terecht bij de Financiële Administratie.

Het Baken Almere is niet aansprakelijk voor zoekraken, beschadiging of diefstal van eigendommen van de leerlingen. Om problemen te voorkomen, raden we leerlingen aan om al hun bezittingen te voorzien van een duidelijk merkteken. Daarnaast raden we ouders/verzorgers aan expliciet bij hun verzekeringsmaatschappij na te vragen of bijvoorbeeld een op school – eventueel zelfs uit je afsluitbare locker – gestolen mobieltje onder de dekking valt. We raden leerlingen met klem aan om géén onnodig dure spullen mee naar school te nemen.

Als een leerling materiële schade aan de school toebrengt, worden de leerling en/of zijn wettelijke vertegenwoordigers aansprakelijk gesteld. Indien leerlingen elkaar schade berokkenen, wordt de schade onderling verhaald. We raden ouders/verzorgers dan ook aan om voor een WA-verzekering af te sluiten voor hun kind. Zeker als een leerling 18 jaar of ouder is, is het verstandig om bij de eigen verzekeringsmaatschappij te controleren in hoeverre deze nog onder de door de ouders afgesloten verzekeringen valt.

9.8 Schenkingen en sponsoringen

Het Baken Almere is zeer terughoudend in het ontvangen van schenkingen of bijdragen anders dan de ouderbijdrage of op onderwijswetgeving gebaseerde gelden. Het gaat vooral om schenkingen in geld of materiaal die verplichtingen met zich meebrengen, waarmee leerlingen worden geconfronteerd.

Ga naar onderwerp